Am dansat c-o pisicuţă şi-am călcat-o pe labuţă

Interviu cu X. Asta era tot ce aşteptai!

Luai reportofonul vechi şi hărtănit, bateriile, bateriile de rezervă, bateriile de rezerva rezervei, te milogeai de fotograf să se grăbească un pic şi plecai. Plesneai de mândrie ca eşti într-o maşină cu însemnele ziarului şi aveai senzaţia că toată lumea e a ta. Dacă aveai norocul să primeşti o staţie Motorola, mare şi grea ca o cărămidă, oau, erai deja semizeu. Dar asta se întâmpla rar. De obicei la turele de noapte.

Faţă în faţă cu subiectul. Porneai reportofonul, cu  mâna uşor tremurândă, caietul pe genunchi, pixul pregătit. Întrebare. Răspuns. Întrebare. Răspuns. Ştiai regula: o singură întrebare o dată. Întrebarea pe care şi-o pune şi omul care te citeşte. Din când în când mai aruncai un ochi la reportofon, să vezi că funcţionează. Oricum notai tot! Ştiai că hârtia e sfântă. Întrebare. Răspuns. Fotograful. Câteva cadre, atent alese. Nu avem film de stricat!

Te întorceai în redacţie cu prada la piept. Nu aveai răbdare să aştepţi liftul. Alergai ca apucatul pe scări. Ajungeai în birou şi te apucai de scris.  Toate întrebările şi răspunsurile erau în minte. Dar te verificai. Cu notiţele şi reportofonul. Fotograful îţi aducea poza, încă lipicioasă şi cu miros de substanţă de fixare. Fuga la redactorul şef pentru corectură. Negocierea pentru titlu. Pixul roşu peste scrisul tău albastru. Coadă la maşina de scris. Doamna care dactilografiază are o viteză năucitoare. Are câteva cuvinte la care se împotmoleşte de fiecare dată. O suspectezi că poate să croşeteze, să îşi vopsească unghiile şi să scrie în acelaşi timp.

Îţi vine să cumperi tot tirajul, pentru că materialul tău e în ziar. Numele tău apare acolo.

Zdrang, bang, două palme şi te-ai trezit.

Totul e la două click-uri distanţă. Facebook, Twitter, bloguri, agenţii, televizor. Unde să te mai duci? De ce să mai ieşi din birou? Ai mobil, ai mail, afară e frig sau cald.

Nu mi-e dor. Dar mă bucur că am trecut pe acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s