Hai să ne asmuţim muţii!

O femeie a intrat într-o curte şi a murit sfârtecată de câini.

De ce a intrat în curte, de ce erau câinii nesupravegheaţi, cine e de vină?

Astea sunt întrebări care chiar dacă îşi vor găsi vreodată un răspuns, nu mai folosesc nimănui. Femeii moarte, familiei sau prietenilor ei, cu siguranţă nu.

De două zile mă uit la ştiri şi la discuţiile de pe Facebook. Unii spun ca trebuie să omorâm toţi căţeii fără stăpân. Alţii spun ca animalele astea neîngrijite nu au nicio vina şi că e doar vina omului.

Am câini. Am avut de cand am deschis ochii pe lumea asta. Câinii mei sunt norocoşi. Stau la căldură, sunt iubiţi şi au două mese pe zi. Îmi plac animalele şi mi se rupe sufletul de câte ori văd câte un amărât zgribulit de frig, speriat de maşini sau de oameni. În acelaşi timp, nu mă simt deloc confortabil când mă trezesc înconjurată de o haită care mă atacă, aparent fără motiv, sau când aud de încă cineva muşcat pe stradă.

Ceva e strâmb. Extrem de strâmb. Asociaţiile de protecţie spun că trebuie să salvăm tot ce are 4 picioare, oamenii speriaţi spun că trebuie sa stârpim tot ce e câine fără stăpân.

Sunt convinsă că adevărul e undeva la mijloc. Că s-au dus sume uriaşe pe apa sâmbetei, sume care erau destinate sterilizării, ştim cu toţii. Că hingherii îi omoară ca în Evul Mediu, ştim cu toţii. Că banii ăia nu au ajuns unde trebuia, vedem cu toţii. Nu de alta, dar dacă programul ăla de sterilizare ar fi fost funcţional până la capăt, străzile nu ar mai fi pline de animale jigărite.

Eu nu pot să fiu de acord cu varianta agresivă. Îi prindem şi le dăm cu lopata în cap. Chiar nu pot. Dar nici nu pot să înţeleg de ce cunoscuţii mei merg să facă antirabic şi antitetanos doar pentru că au coborât din maşină în faţa casei.

Că ne convine sau nu, animalele astea au ajuns pe străzi din vina noastră. Au devenit agresive pentru că nu au altă cale de supravieţuire, şi se înmulţesc în neştire pentru că nişte nemernici au furat banii.

Cum Dumnezeu să spui cuiva că trăieşti într-o ţară europeană dar, din cînd în când, în ţara ta europeană, mai moare câte cineva mâncat de câini?

Dar, pe de altă parte, cum să spui cuiva ca că trăieşti într-o ţară europeană şi, din cînd în când, în ţara ta europeană, cineva mai bate un câine până îl omoară?

Revin. Mă uit la discuţiile de pe net şi mă îngozeşte un  lucru: sunt două tabere, extremiste deja, care se bat, se înjură, se ameninţă, se jignesc.

Mi-e teamă să nu uităm că altcineva e vinovatul principal!

Cineva care acum, probabil că stă pitit la căldură, se scarpină între degetele de la picioare, mângâie pe cap un câine şi se uită la dvd-urile din vacanţa exotică de acum două săptămâni.

Trăiesc într-o ţară în care breslele sunt asmuţite una împotriva celeilalte, în care categoriile sociale şi profesionale compară talonul de pensie și nu e bine nici la unii, nici la alții, în care toată lumea înjură pe toată lumea. Trăiesc într-o ţară care mă mestecă în fiecare zi şi mă scuipă apoi odată cu cojile de seminţe. Trăiesc într-o ţară în care am, pe zi ce trece, senzaţia că a trăi se reduce la a respira, asta dacă ai puţin noroc.

Şi pot să jur că în timpul ăsta, cineva se scarpină pe burtă şi cască mulţumit.

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. C spune:

    Am spus’o azi de câteva ori, prin diverse locuri – ştiu, am idei puţine dar fixe: dacă banii pentru câini ajungeau, în ultimii 15 ani, la câini, nu la şacali, ştirea de azi nu exista!

    1. Andra Gavril spune:

      Nu ştiu… poate că ar fi existat, poate că nu. O nenorocire se poate întâmpla oricând. Dar şi eu cred că banii ar fi trebuit să fie folosiţi pentru asta..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s