Tablou cu fetiță și Max

Agitația orașului o înnebunea. Oamenii alergau bezmetici, magazinele erau de nerecunoscut, pline de lumini și coronițe de brad, mirosurile se furișau din străzile principale spre străduțele întunecate și pustii. Străduțele pe care nu veneau niciodată sărbătorile. Oameni-pachet, oameni-pachet, crâmpeie de conversație, liste de cumpărături făcute cocoloș și aruncate aiurea, abandonate după ce toate rândurile fuseseră tăiate, oameni și pachete, oameni cu pachete, oameni sub pachete.

Mâncase mai devreme un cârnat în pâine proaspătă, primit de la o mână în mănușă din piele gri. „Mănâncă, fețito! Ești așa de slăbuță și ești îmbrăcată prea subțire. Crăciun fericit!”.
Așa îi spusese vocea cu mănuși din piele gri. Și ea a mâncat cu poftă, recunoscătoare, numărând dumicații în ritm de CRĂ-CIUN,  CRĂ-CIUN, CRĂ-CIUN, CRĂ-CIUN. 
Bradul din piața centrală era ca un stup plin cu îngeri. Îngeri de toate formele și pentru toate minunile. Unii dintre ei o priveau cu blândețe și cu iertare, alții se uitau la ea de parcă știau că mai devreme șterpelise un covrig cu susan de pe taraba din fața primăriei. Oare chiar știau?
Steaua, steaua din vârful bradului era Dumnezeu cu siguranță. Știa că Dumnezeu era sus, în ceruri, și steaua aia era tare sus. Acolo erau cu siguranță cerurile. 
Nu prea mergea la biserică. Dar le vedea pe fetițele de vârsta ei, îmbracate curat, cu pantofi de lac alb, cu părul ordonat, cum ieșeau sfioase după slujba de duminică, abia atingând mâinile parinților. Probabil ca erau deja un fel de sfinte, se gândea. Lui Dumnezeu îi plăceau cu siguranță fundițele din părul lor pieptănat cu grijă.
În fața ei era palatul pe care trecea să îl vadă în fiecare seară. Ferestrele mari erau acoperite cu draperii groase, făcute din lănă fermecată, probabil, și copilașii dolofani care le vegheau de-a stânga și de-a dreapta, nu pareau să fie deranjați de frig, așa cum stăteau ei sprijiniți într-un cot, rotofei și zâmbitori. Lumina se vedea, totuși, din încăperi și se mai vedeau tavanele pictate în culori de soare și iarbă.
…………………
Contele și contesa erau așezați la masă. Nu se auzea decât sunetul lingurilor care atingeau vasele de porțelan, pline cu supă fierbinte. În rest, liniște.
Contesa îl privea pe furiș. Nu îl iubise niciodată. O știa acum, o știuse și în ziua în care doar o rochie din mătase fină îi mai amintea de viața bună de odinioară. În ziua aceea plecase de acasă cu două cufere și o trasură cu o roată mai mică. Ai ei îi dăduseră tot ce mai rămăsese. Adică mai nimic. Două cufere și un titlu.
O priveau și acum din fotografiile pe care le păstrase și parcă își cereau iertare. „O să-nveți să îl iubești. Altă cale nu există, altă cale nu avem. Tu ai titlul, el are banii. Tu ai tinerețea și frumusețea, el are priceperea și viața de care ai nevoie.”
Nu, nu ea avea nevoie de astea. Ei aveau. Ea știa, ei știau, strângea din dinți și își spunea O SĂ-NVEȚI, O SĂ-NVEȚI, O SĂ-NVEȚI.
Contele iși curăță zgomotos dinții. Contesa se trezi din amintiri, cu un frison: „E frig în salon, nu-i așa?”
Contele dădu pe gât ultima picatură de vin. „Plec cu niște treburi. Prost vin, prost an! Ducă-se mai repede!”
…………………..
O trăsură trecu foarte aproape de ea. Așa de aproape că i se făcu frig. „Max, vino sa te strâng în brațe, s-a făcut frig, hai să ne încălzim”. Max îi sări în brațe și se cuibări lângă pieptul ei.
„Vezi tu, Max, acolo, în palatul din față, acolo e fericirea”. Cațelul o linse pe obraz cu o limbuță care încă mirosea a covrigul cald cu susan pe care îl înfulecase mai devreme.
” Max, ai limba înghețată, mereu îmi faci așa, Maaaax”, chicoti fetița în timp ce își freca obrazul umed. 
Fericirea se desprinse ușor de pe obrazul fetiței și, zâmbind, se așeză lângă steaua din vârful bradului.

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. mk spune:

    ………………..*
    multumesc pentru poveste!

  2. viesparul spune:

    Frumoasa poveste! CRACIUN FERICIT, Andra!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s