Cafea, ninsoare și morfină

Problemă medicală amânată.
Îmi tot dădeam termene: să treacă frigul, să treacă sărbătorile, să vină primăvara, să termin de amenajat casa.
M-am hotărât săptămâna trecută. Analizele, discuția finală cu medicul, programarea. Vineri, sâmbătă, duminică, jurnal. Luni dimineață, la 8.30, la clinică.

Nu am spus nimănui. Aproape nimănui. Știa mama, știa prietena mea și știai tu. 
Frig, ninsoare, trafic blocat, asistenta de la recepție se uită la mine ca la un flamingo ieșit din iglu. Mă uit la mașina de cafea. Aș ucide pentru un pahar de latte. Nu am mai mâncat nimic de ieri, de dinainte de jurnal. Regula celor 12 ore. Se deschide ușa de la intrare. Dintr-un val de zăpada și aer congelat apare medicul meu. Încearcă un zâmbet: „Iarta-mă, am întârziat”. Mă uit la mâinile lui paralizate de frig: „Nu e grabă”
Sunt invitată la etaj, într-o rezervă. Primesc pijama, papuci, prosop. Nici vorbă de cafea. Mă întind pe patul rece, caut un program cu desene animate, încerc să nu mă gândesc la nimic. Apare asistenta: „mergem”.
Intru în sala de operații. Lumina mă năucește, zâmbesc amabil în stânga și în dreapta, anestezistul vorbește la telefon cu soția lui care naște. Mă așez. „Ați mâncat ceva? Ați băut ceva? Stați confortabil? Acum o să simțiți o înțepătură”. Nu simt înțepătura dar simt cum îmi ingheață tot brațul drept. „Zece, nouă, opt..” Alb.

Cred că m-am trezit. Văd niște ochi foarte aproape. De ce țipă la mine? Știu cum mă cheamă. Încerc să bângui ceva. Mă doare gâtul, nu reușesc. „Nu încercați să vorbiți. O să vă doară gâtul. E din cauza tubului pe care l-ați avut”. „Atunci de ce mă strigați de parcă m-am pierdut pe plajă?” – răspund în gând. De ce trag de mine în toate părțile? Mișc vioi din arătător, semn că sunt prezentă. Cred că nu le-a plăcut asta. E degetul pe care am prins senzorul. „Doi, trei, și”.

Mă mută. Lift, coridor, ușă, doi, trei, și.

„Mi-e frig”. Am senzația că nu mă aude nimeni. Repet: „mi-e foarte frig”. „V-am mai pus o pătură iar în cameră sunt 24 de grade”.
Probabil că am mai dormit puțin. Iau telefonul. „M-am trezit. Sunt bine”.
Nu știu ce am mai făcut între timp. O rog, din nou, pe asistentă să îmi aducă o cafea și să ridice jaluzelele. Mă uit la ninsoare și amețesc.
„Te rog să nu pleci. Stai cu mine să beau o cafea și să fumez o țigară. Dacă amețesc, mă salvezi tu, da? Nu cred că o sa leșin dar e mai bine să stai cu mine. Nici măcar nu am mini bar aici”. Doctorul meu se uită calm la cele două tuburi care ies din mine. Oau! Nu le văzusem. „Nu iți fie teamă. Luăm și drenele, luăm și perfuzia și mergem să fumăm”, insist. Nu cred că ma aude. Plusez: „luăm și delfinii ăștia care stau pe genunchii mei”.

Deschid ochii. Ninge. Miroase a iod. Iau telefonul. „M-am trezit. Sunt bine”. Primul junghi mă lasă fără respirație. Apăs butonul. „Vă bag imediat niște calmante. Începe să treacă anestezia”.

De ce am lăsat televizorul pe AXN Sci Fi? Nu mă uit niciodată la asta.
Morfină? Nu vreau morfină! Primesc, totuși, morfină.

Mai bine dau niște telefoane să le spun că m-am trezit și sunt bine. Cum? Am mai sunat de 8 ori? Nu, nu vreau sa vină nimeni. Nu, nu am nevoie de nimic. Poate o cafea, totuși.
Ninge. Drumuri blocate, un ministru inutil, doi, trei, toți, gheață, indignare, iarnă, oameni care golesc rafturile, sun acasă și le spun că sunt bine, nu, nu vreau sa vină nimeni, doare cumplit, vreau să fac un duș și veeau un pic de cremă pentru față. Ninge, morfină. Și poate o cafea. Sunt bine. O să iau acasă delfinii ăștia care stau cu mine în pat, mai ales că unul dintre ei pare trist și nu prea zboară.

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. silviu spune:

  Sanatate multa si capul sus!

 2. octavian spune:

  Sănătate,arăţi super cool…tural,keep up the good work!

 3. catalin spune:

  sanatate maxima Andra…iti tin pumnii…sunt sigur 100% ca vei avea putere sa treci peste greutati…

  …un coleg din T.V.R…

 4. CiGriArg spune:

  Sănătate, în primul rând, și apoi toate cele frumoase și bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s