8 martie. Argument pentru neputinţă

Cand eram copil, 8 martie însemna ziua mamei.

O nebunie întreagă pentru mine și colegii mei, mici cât becul din lanternă.

Felicitări colorate cu mâna tremurândă, flori cumpărate din banii de la pușculiță, toate flecuștețele din lume devenite, cu dragoste și entuziasm, cadouri pentru MA-MA.

Da, era și atunci tot o sărbătoare înțepenită, rigidă, ușor ridicolă, și neopţională.

Dar, mai întâi de toate, era ziua mamei. Și, zău că mi-e dor.
Mă uit la reacțiile de azi.
Fete către fete, băieți către fete, băieți către băieți, toată lumea tămâiază pe toată lumea. Plus, femei contra femei.

E sărbătoare!
Dar! Noi suntem urmaşii a doi bărbați şi gena e puternică.

Ce știm să facem cel mai bine? Să ne opunem, evident! Să fim contra! Hai să-i dăm in cap lui 8 martie!
Sunt de acord: dacă iubești, iubești tot anul (şi în post). Dacă oferi flori, oferi oricând. Dacă ești mârlan, eşti, şi gata.
Îmi rămâne, totuși, o întrebare. O întrebare pentru durii care aniversează anti 8 martie.

Cum de vă amintiți de toate sărbătorile astea (şi știți să veniţi ca un iepuraş cu gladiola-n cioc) doar atunci când încercați să vă insinuați printre danteluțe? Şi de ce, după, toate devin un rahat? Ha?

La mulţi ani, femeie!

Te iubesc, mama!

7 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Predoiu Iulia spune:

  Draga Andra

  Ai condei, spui lucruri interesante, dar asta cu ziua de 8 martie trebuie s-o mai rumegi putin inainte de de a-i critica pe cei care nu vor s-o sarbatoreasca. Eu personal, chiar daca sunt femeie, adica sotie, mama si sora toate la un loc, chiar daca am trait aceleasi emotii ca si tine copil fiind, resping azi ideea de a sarbatori 8 martie. De ce? Pentru ca sunt crestina, iar aceasta sarbatoare a fost inventata de o evreica muncitoare, tocmai pentru a diminua cultul Maicii Domnului. E o sarbatoare comunista si atat. Iti recomand sa citesti ce a scris parintele Calinic despre femeie si vei intelege ca nu ne trebuie o sarbatoare comunista ca s-o serbeze.

  1. Andra Gavril spune:

   Iulia, oricât aş „rumega”… tot nu îmi iese… Între o părere strict subiectivă şi o consideraţie antisemită, o aleg pe prima! Sau poate vrei să-mi explici pasajul „aceasta sarbatoare a fost inventata de o evreica muncitoare”???

   1. Ghizmo spune:

    În Duminica Mironosițelor -a 3-a după Sf. Paști- se ține (și) sărbătoarea femeii creștine.
    aici pasajul se poate înțelege dacă-i adoptăm conținutul spre nivelul de accesibilitate transmis;
    ambarasantă ar fi monumentala frază -Dar! Noi suntem urmaşii a doi bărbați şi gena e puternică …-…

 2. Dan Iancu spune:

  am inteles. e o sarbatoare comunista specifica comploatelor iudeo-bolsevice care vrea sa diminueze rolul macii domnului in ambiguitatea dintre lupta pentru votul femeilor si la coada tigaii. mai sa fie, mi se pare mie ca eu confund crestinismul lui iisus cu institutionalizarea urii de clasa si rasa… ofof si maimai… iulia mai ceteste fata ta-tii cind te lasa sotul pe internet in loc sa-ti freci oalele.

  1. Ghizmo spune:

   expresia „iulia mai ceteste fata ta-tii” –
   lăsând la o parte virgula după substantivul în vocativ -,-, semnalăm că „ta-tii” se citește greșit având cratimă și se scrie/citește corect fără cratimă; deci „ta-tii” este exclus! Deosebita grijă pentru detalii cu rezultate eronate ar trebui să îmbrace un caracter mai literar în direcționarea spre scrierea cu majusculă a numelor proprii.
   Nu menționăm rațiunile pentru care (pro)numele dumnezeirii se scriu cu inițială mare odată ce se vorbește aici de Iisus ca despre promotorul cine știe cărui curent științific, dezvoltat ulterior apoi însușit și depășit.
   Nu mai vorbim nici de educarea unor atitudini de acceptare, înțelegere și respect față de cei de alte credințe și convingeri odată ce elementarele reguli de manieră vedem că lipsesc.

 3. Dan Iancu spune:

  si daca stau si ma gindesc numita miriam, aka maria, a fost si ea o „evreica muncitoare” ca nu te-ai fi gindit ca statea pe internet sa-i beleasca pe necredinciosi de opt martie…

  1. Ghizmo spune:

   aka – also known as este folosit în redarea pseudonimelor – altele pe lângă numele original.
   Ebr. Myriam, lat. Maria, gr. Mariam, eng. Mariah ș.a.m.d. sunt unul și același nume redat transliterat.
   Ceea ce este de speriat nu este reprezentat de vreo posesie a blogului comentatorului ci de recunoașterea chipului acestuia într-una din fotografiile articolului -Jurnal Cultural. Te-am cam iubit…- din blogul Buzunarul de la piept. Coroborarea printr-un răspuns oficial ar completa integral confirmarea dezideratului încredințării că prezența acestuia acolo ca invitat special nu a putut surveni decât pur și simplu accidental.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s